Sunday, July 22, 2007

Α Π Ο Ψ Ε Ι Σ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ/1

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ

Είναι γνωστό ότι τα Αμοιβαία Κεφάλαια κατατάσσονται σήμερα, ύστερα από απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε 5 κατηγορίες, ανάλογα με το είδος των κινητών αξιών τις οποίες περιλαμβάνουν στο χαρτοφυλάκιο τους και επίσης κάθε κατηγορία κατατάσσεται σε 2 υποκατηγορίες ανάλογα με τη γεωγραφική κατανομή των επενδύσεών των (εξαιρέσει των Fund of Funds που κατατάσσονται σε τρείς ξεχωριστές υποκατηγορίες). Ειδικότερα, οι 5 κατηγορίες είναι:

Α/Κ Διαχειρίσεως Διαθεσίμων Τα Αμοιβαία Κεφάλαια Διαχειρίσεως Διαθεσίμων επενδύουν τουλάχιστον 65% του χαρτοφυλακίου τους σε καταθέσεις και σε μέσα χρηματαγοράς, ενώ παράλληλα, δεν επιτρέπεται η επένδυση σε μετοχές.

Ομολογιακά Α/Κ. Τα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια επενδύουν τουλάχιστον 65% του χαρτοφυλακίου τους σε ομολογίες, ενώ παρέχεται η δυνατότητα επένδυσης, σε ποσοστό έως 10% του χαρτοφυλακίου τους, σε μετοχές.

Μικτά Α/Κ Τα Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια επενδύουν τουλάχιστον 10% του καθαρού ενεργητικού τους σε μετοχές και τουλάχιστον 10% σε ομόλογα. Επιπλέον, το μέγιστο ποσοστό επένδυσης σε μετοχές ή ομολογίες και σε μέσα χρηματαγοράς δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 65% του καθαρού ενεργητικού τους.

Μετοχικά Α/Κ Τα Μετοχικά Aμoιβαία Κεφάλαια επενδύουν τουλάχιστον 65% του χαρτοφυλακίου τους σε μετοχές. Όσον αφορά στα Αμοιβαία Κεφάλαια τα οποία αναπαράγουν χρηματιστηριακό δείκτη (lndex Funds), πρέπει να επενδύουν ποσοστό τουλάχιστον 95% του καθαρού ενεργητικού τους σε μετοχές οι οποίες περιλαμβάνονται στο χρηματιστηριακό δείκτη.

Α/Κ Fund of Funds. Τα Fund of Funds είναι Αμοιβαία Κεφάλαια τα οποία επενδύουν το ενεργητικό τους σε μερίδία άλλων Αμοιβαίων Κεφαλαίων της ίδιας ή διαφορετικής εταιρίας. Επί πλέον, ανάλογα με το είδος του χαρτοφυλακίου τους, διακρίνονται σε Ομολογιακά Funds of Funds, Μικτά Funds of Funds και Μετοχικά Funds of Funds.

Περαιτέρω οι 4 πιο πάνω κατηγορίες (εξαιρέσει των Funds of funds), ανάλογα με τη γεωγραφική κατανομή επενδύσεών τους, κατατάσσονται σε:

Α/Κ Εσωτερικού: Επενδύουν κυρίως σε χρηματοπιστωτικά μέσα που εκδίδονται από εκδότη που έχει την καταστατική του έδρα στην Ελλάδα

Α/Κ Εξωτερικού: Επενδύουν κυρίως σε χρηματοπιστωτικά μέσα που εκδίδονται από εκδότη που έχει την καταστατική του έδρα στο εξωτερικό.

Τέλος, ειδική κατηγορία Α/Κ αποτελούν και εκείνα που έχουν συγκροτηθεί, τελευταίως, από ΑΕΔΑΚ του εξωτερικού, με έδρα άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ξένων Κεφαλαιαγορών) και των οποίων κύριος μέτοχος είναι Ελληνικοί, κυρίως, Τραπεζικοί Όμιλοι. Η επενδυτική διαχείριση αυτών των Α/Κ γίνεται από Ελληνικές ΑΕΔΑΚ

Σκοπός της κατηγοριοποίησης είναι να δίνεται η δυνατότητα στον επενδυτή να συγκρίνει τις αποδόσεις ομοειδών Α/Κ της ίδιας κατηγορίας και να διαπιστώνει εύκολα πιο είναι το καλύτερο Α/Κ. Όμως, η σημερινή κατηγοριοποίηση δεν λαμβάνει υπόψη της, επαρκώς, τον βαθμό κινδύνου κάθε Α/Κ. Το σύνολο των Α/Κ της ίδιας κατηγορίας (π.χ. μετοχικών ή ομολογιακών) δεν έχουν τον ίδιο βαθμό κινδύνου μεταξύ των, με συνέπεια να συγκρίνονται σχετικά ανόμοια Α/Κ και έτσι να μην έχει επαρκή πληροφόρηση και προστασία ο επενδυτής. Επομένως, ανακύπτει η ανάγκη να διορθωθεί η σημερινή κατηγοριοποίηση και να συσχετίζεται πλέον η απόδοση περισσότερο με τον κίνδυνο . Υπάρχει κενό πληροφόρησης. Επιβάλλεται να βρεθεί μια λύση. Επί του θέματος θα επανέλθουμε σύντομα ….

No comments: